Saturday, 9 August 2014

Sifat Rasulullah
Dibalik kehidupan Insan bernama :”Muhammad

Kalau ada pakaian yang koyak.. rasulullah menambalnya sendiri tanpa perlu menyuruh isterinya..

Beliau juga memerah susu untuk keperluan keluarga maupun untuk dijual..

Setiap kali pulang kerumah.. bila dilihat tiada makanan yang sudah siap di masak untuk dimakan.. sambil tersenyum baginda menyingsing lengan bajunya untuk membantu isterinya di dapur..

Sayidatina Aisyah menceritakan: “Kalau nabi ada dirumah.. beliau selalu membantu urusan rumah tangga. Jika mendengar azan.. beliau cepat cepat berangkat ke masjid.. dan cepat sepat pulang kembali sesudah selesai sembahyang..”

Pernah baginda pulang pada waktu pagi.. tentulah baginda amat lapar pada waktu itu.. tetapi dilihatnya tiada apapun yang ada untuk sarapan.. yang mentah pun tidak ada karena sayidatina Aisyah belum ke pasar..maka nabi bertanya.. “belum ada sarapan ya Khumaira?” (Khumaira adalah panggilan mesra untuk sayidatina Aisyah yang berarti ‘wahai yang kemerah merahan’).. Aisyah menjawab dengan agak serba salah “belum ada apa apa wahai Rasulullah”.. Rasulullah lantas berkata.. “kalau begitu aku puasa sajahari ini”.. tanpa tergambar rasa kesal diwajahnya..

Pernah baginda bersabda..”sebaik baik lelaki adalah yang paling baik dan lemah lembut terhadap isterinya..” prihatin.. sabar.. dan tawadhuknya baginda sebagai kepala keluarga..
pada suatu ketika baginda menjadi imam sholat.. dilihat oleh para sahabat.. pergerakan baginda antara satu rukun ke satu rukun yang lain amat sukar sekali.. dan mereka mendengar bunyi menggerutup seolah sendi sendi pada tubuh baginda yang mulia itu bergeser antara satu sama lain.. sayidina umar yang tidak tahan melihat keadaan baginda itu langsung bertanya setelah selesai bersembahyang : “ya rasulullah.. kami melihat seolah olah tuan menanggung penderitaan yang amat berat.. tuan sakitkah ya Rasulullah?” “Tidak.. ya Umar.. Alhamdulillah aku sehat dan segar” “ya rasulullah.. mengapa setiap kali tuan menggerakkan tubuh kami mendengar seolah olah sendi bergesekan di tubuh tuan? Kami yakin engkau sedang sakit” desak umar penuh cemas..

Akhirnya rasulullah mengangkat jubahnya.. para sahabat sangat terkejut.. perut baginda yang kempis kelihatan dililiti sehelai kain yang berisi batu kerikil.. buat menahan rasa lapar.. batu batu kecil itulah yang menimbulkan bunyi bunyi halus setiap kali bergeraknya tubuh baginda.. “ya rasulullah adakah bila tuan menyatakan lapar dan tidak punya makanan kami tidak akan mendaptkannya buat tuan?” lalu baginda menjawab dengan lembut.. “tidak para sahabatku.. aku tahu.. apapun akanengkau korbankan demi rasulmu.. tetapi apakah akan aku jawab dihadapan Allah nanti.. apabila aku sebagai pemimpin.. menjadi beban kepada umatnya.. ? biarlah kelaparan ini menjadi hadiah Allah buatku agar umatku kelak tidak ada yang kelaparan di dunia ini lebih lebih lagi tiada kelaparan di akhirat nanti..”

Baginda piranha tanpa rasa canggung sedikitpun makan di sebelah orang tua yang penuh kudis.. miskin dan kotor..

Hanya diam dan bersabar bila kain rida’nya direntap dengan kasar oleh seorang Arab Badwi sehingga berbekas merah di lehernya..

Dan dengan penuh rasa kehambaan baginda membasuh tempat yang dikencingi si Badwi di dalam masjid sebelum menegur lembut perbuatan itu..

Kecintaanya yang tinggi terhadap Allah SWT dan rasa kehambaan dalam diri Rasulullah SAW menolak sekali rasa ketuanan..

Seolah olah anugerah kemuliaan dari Allah tidak dijadikan sebab untuk merasa lebih dari yang lain.. ketika di depan umum maupun dalam keseorangan..

Ketika pintu surga telah terbuka.. seluas luasnya buat baginda.. baginda masih berdiri di waktu waktu sepi malam hari.. terus menerus beribadah.. hingga pernah baginda terjatuh..lantaran kakinya sudah bengkak bengkak.. fisiknya sudah tidak mampu menanggung kemahuan jiwanya yang tinggi..

Bila ditanya oleh Sayidatina Aisyah
“ya rasulullah.. buakankah engkau telah dijami surga? Mengapa engkau masih bersusah payah begini?”
Jawab baginda dengan lunak
“ya Aisyah bukankah aku ini hanyalah hamba? Sesungguhnya aku hanya ingin menjadi hamba-nya yang bersyukur”

Rasulullah SAW bersabda.. “sampaikan pesanku walaupun sepotong ayat”                                 


0 komentar:

Post a Comment

https://www.resepkuekeringku.com/2014/11/resep-donat-empuk-ala-dunkin-donut.html https://www.resepkuekeringku.com/2015/03/resep-kue-cubit-coklat-enak-dan-sederhana.html https://www.resepkuekeringku.com/2014/10/resep-donat-kentang-empuk-lembut-dan-enak.html https://www.resepkuekeringku.com/2014/07/resep-es-krim-goreng-coklat-kriuk-mudah-dan-sederhana-dengan-saus-strawberry.html https://www.resepkuekeringku.com/2014/06/resep-kue-es-krim-goreng-enak-dan-mudah.html https://www.resepkuekeringku.com/2014/09/resep-bolu-karamel-panggang-sarang-semut-lembut.html